Usavršavanje u inostranstvu

Farmaceutski fakultet, Novi Sad prvi u Srbiji počeo je da sprovodi studijski program osnovnih strukovnih studija Zdravstvene nege za sticanje EU diplome.

Ko može da konkuriše?

Osim studenata upisanih na prvu godinu studija ovog programa, za sticanje diplome EU mogu konkurisati studenti koji su započeli ili završili studije Zdravstvene nege na drugom fakultetu ili visokoj školi. Takvi kandidati direktno se upisuju na prvu, drugu ili treću godinu, priznaju im se prijemni i položeni ispiti, a kandidatima koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama priznaje se deo obavezne kliničke prakse.

Studenti srodnih smerova (nutricionisti, fizioterapeuti, babice...) takođe mogu upisati ove studije, a godina na koju se upisuju i ispiti koji se priznaju određuju se na osnovu Analize priznatih i diferencijalnih ispita. Preliminarnu analizu besplatno možete dobiti putem mejla ukoliko Vaš upit pošaljete na office@faculty-pharmacy.com

Kandidat ne sme biti kažnjavan i protiv njega se ne sme voditi sudski postupak.

Kako do diplome EU?

Put dobijanja diplome EU podrazumeva pohađanje programa osnovnih strukovnih studija Zdravstvene nege akreditovanih u Srbiji na ovom Fakultetu i dodatnih 2.300 časova kliničke prakse (po European Directive 2005/36-EC) koje Fakultet organizuje u okviru ovog programa. Klinička praksa sa pomenutim fondom časova ISTOVREMENO predstavlja pripravnički staž u većini zemalja EU (tj. nije potrebno naknadno odraditi pripravnički staž).

Klinička praksa organizovana je u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini, ali i u nekim gradovima u Srbiji, kako bi se studentima koji ne žive u Novom Sadu praksa učinila organizaciono jednostavnijom i povoljnijom. Nastavne baza i partnere Fakulteta možete videti ovde.

U okviru redovne nastave nemačkog ili engleskog jezika studenti se osposobljavaju za dobijanje međunarodno priznatih diploma (Goethe, DAF, FC, TOEFL) koje su neophodne za rad u inostranstvu. Fakultet organizuje i dodatnu nastavu stranog jezika za one kojima je to potrebno.

Na kraju studija studenti rade i brane diplomski rad.

Koje su mogućnosti?

Po završetku studija na Fakultetu, diploma ovog studijskog programa omogućava:

Zainteresovani učesnici programa mogu se obratiti direktno NSZ ili svu administraciju obaviti preko agencije koja će poslove administracije uslužno vršiti. Cene administrativnih troškova procesa (npr. cena troškova izdavanja vize) su u oba slučaja iste.

Diplomirani studenti koji žele privremeno da borave u inostranstvu na usavršavanju ili radu mogu računati na:

 • Dobru prohodnost zbog usklađenosti diplome Fakulteta sa European Directive 2005/36-ЕС (trenutno jedini u Srbiji);
 • Za one sa poznavanjem jezika na B1 nivou – početna mesečna primanja su u opsegu oko 1.300-1.600 eur neto (zavisno od kategorije definisane regulativama odredišne zemlje);
 • Za one sa poznavanjem jezika na B2 nivou – početna mesečna primanja su u opsegu oko 1.900-2.300 eur neto (zavisno od kategorije definisane regulativama odredišne zemlje).

Sama procedura podrazumeva najpre skype intervju, proveru ispunjenosti uslova (posredstvom NSZ i Centralne agencije za strance odredišne zemlje), jednu sedmicu probnog rada, potpisivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom u inostranstvu i dobijanje radne vize najpre na 12 meseci (za ovo vreme neophodno je usavršiti znanje jezika do B2 nivoa). U slučaju pozitivnog probnog rada i položenog B2 nivoa stranog jezika, postoji mogućnost dobijanja radne vize na duži vremenski period. 

Dobro je znati

 • Po zvaničnim izveštajima, samo u Nemačkoj nedostaje oko 200.000 medicinskih sestara;
 • Medicinske sestre sa dužim radnim iskustvom na odeljenju intenzivne nege ili hururgije, kao i medicinske sestre - strukovni specijalisti iz oblasti Instrumentiranja u operacionoj sali ili anestezije i reanimacije često ostvaruju posebne beneficije;
 • Smeštaj se u većini zdravstvenih ustanova organizuje u okviru same zdravstvene ustanove;
 • Uslovi rada i boravka npr. u Nemačkoj isti su za sve radnike koji obavljaju istu vrstu posla u okviru sistema zdravstvene zaštite, nezavisno od državljanstva.

Usklađenost studijskog programa

Studijski program usaglašen je sa principima Bolonjske deklaracije i preporukama za školovanje medicinskih sestara koje su usvojila evropska stručna i akademska udruženja. Takođe, program je usaglašen sa preporukama Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Program je usklađen i sa:

Na osnovu svega iznetog, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (http://www.kapk.org) u svom izveštaju o akreditaciji studijskog programa potvrdila je postojanje usklađenosti studijskog programa sa sledećim inostranim programima EU:

 • Slovenija: Alma Mater Europaea – Evropski Centar Maribor, www.almamater.si
 • Velika Britanija: Faculty of Health, Education and Life Sciences, Birmingham, www.bcu.ac.uk
 • Češka: Third Faculty of Medicine, Prague, www.lf3.cuni.cz
 • Mađarska: Faculty of Health Sciences, Budapest, www.se-etk.hu